A 2021/2022.tanévben indítandó osztályok.

Baranya Megyei Szakképzési Centrum
Zipernowsky Károly Műszaki Technikum

Cím: 7622 Pécs 48-as tér 2.
OM azonosító: 203049/012
Tel.: 72/513 260; 72/312-344
e-mail: zkmsz@zipernowsky.hu
Honlap: www.zipernowsky.hu
Facebook: www.facebook.com/zipernowsky/
Igazgató: Amrein György

Iskolatörténet dióhéjban

A „Gépipari” az 1912/13-as tanévben nyitotta meg először kapuit a diákok előtt, és a régió legrégebbi szakképző intézményeként azóta képez az ipar és gazdaság számára szakembereket. Az itt végzettek többségét magas szintű szaktudás jellemzi, akik idegen nyelvű szakmai környezetben is megállják a helyüket. Végzett diákjainkat nemcsak a régióban, hanem országszerte és külföldön is szívesen fogadják: a „Gépiparban” végezni szakmai rangot és megbecsülést jelent. Erről tanúskodnak az évente megrendezésre kerülő Iparista Majálisok, amelyekre a világ távoli részeiből is érkeznek egykori diákok: a Szilícium-völgytől a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia Ügynökségig, a leghírnevesebb amerikai egyetemektől a németországi autógyárakig lehetne sorolni azokat az intézményeket, ipari létesítményeket, amelyekben a pécsi Zipernowsky jól csengő névnek számít. Kevés olyan műszaki felsőoktatási intézmény vagy cég van Magyarországon, ahol ne dolgozna öregdiákunk: miniszterek, egyetemi professzorok, cégtulajdonosok sokasága került ki az iskola padjaiból, sőt, olimpia bajnokkal is büszkélkedhetünk. „Én távolabbra láthattam, de csak azért, mert óriások vállán álltam”, írta Isaac Newton 1675-ben. Őszintén kívánjuk, hogy a Zipernowskyba jelentkezők is megtapasztalhassák ezt az érzést, és elmondhassák magukról ugyanezt, amikor technikusi bizonyítvánnyal a zsebükben átlépnek a nagybetűs ÉLETBE.

Sajnos, a 2020-2021-es tanévben az egész világot sújtó korlátozások megfosztották az iskolákat attól a lehetőségtől, hogy a falaik között köszönthessék leendő első évfolyamos diákjaikat, akik 2021 őszén második belépő évfolyamként kezdik majd meg tanulmányaikat az ötéves technikumban. Pedig lett volna mit megmutatnunk a tanműhelyben és a szaktantermeinkben, köztük a városban egyedülálló Robotika Nyitott Műhelyben, amely már három éve fogad látogatókat, többek között a régiók általános iskoláiból. Ehelyett arra kérünk minden érdeklődőt, hogy fogadja szeretettel és érdeklődéssel ezt a szerény bemutatkozást, bízva abban, hogy az ősz a hagyományos gólyatáborunk keretében lehetőséget ad majd az iskolával való személyes és tartalmas találkozásra is.

Az induló osztályokat bemutató táblázat adatai remélhetőleg segítséget nyújtanak a jelentkezési lapok kitöltésében, míg az ágazati-szakmai leírásokat kedvcsinálónak szánjuk a tanulás megkezdéséhez. Természetesen, kollégáimmal együtt a fejlécben, illetve a www.zipernowsky.hu honlapon felkínált csatornákon keresztül is szívesen állok az érdeklődő diákok és szülők, gondviselők rendelkezésére.

Amrein György igazgató

A 2021/2022.tanévben indítandó osztályok.

ÁgazatKépzési időSzakmaTagozatkód
Gépészet5 év55 0715 10 05 Gépésztechnikus5002
Gépészet5 év5 0715 10 06 Gépgyártástechnológiai technikus5002
Specializált gép- és járműgyártás5 év5 0612 12 02 Mechatronikai technikus5004
Elektronika és elektrotechnika5 év5 0714 04 03 Elektronikai technikus5001
Elektronika és elektrotechnika5 év5 0713 04 04 Erősáramú elektrotechnikus5001
Informatika és távközlés5 év5 0612 12 02 Informatikai rendszer- és alkalmazás- üzemeltető technikus5003

5003 Informatika és távközlés és 5001, 5002, 5004 Műszaki területen (Gépészet, Specializált gép- és járműgyártás, Elektronika-elektrotechnika) egy okleveles osztályt indíthat iskolánk. Az okleveles technikusképzésről bővebben honlapunkon olvashat.

Bármely szakon csak megfelelő egészségügyi alkalmassági követelmények teljesítésével lehet tanulni.

Az igazgató a felvételi kérelmekről a jelentkező általános iskolai tanulmányait igazoló bizonyítványában, illetve félévi értesítőjében szereplő értékelése, minősítése alapján dönt.

A felvételi eljárás során se központi írásbeli se szóbeli elbeszélgetés nincs.

Gépészet ágazat

Az ágazat szakmái jó választást jelentenek mindazoknak, akiket vonz a magas szinten automatizált technológia, szeretnek szerelni, a szervezési feladatokat is szívesen végzik, akik szeretnek alkotni, szerszámokat használni. Jó választás azoknak a fiataloknak is, akik nyitottak arra, hogy tanulmányaikat szakirányú felsőfokú intézményben folytassák.

Gépésztechnikus
A gépésztechnikus részt vesz a gyártóeszközök, gépek, berendezések tervezésében és gyártásában. Kiválasztja a gyártáshoz szükséges anyagokat, közreműködik a gyártáshoz szükséges, automatizált gyártóberendezések beüzemelésében.

Gépgyártástechnológiai technikus
Önállóan, vagy mérnöki irányítással részt vesz gépalkatrészek technológiai tervezésében, gyártásában, gépek, géprendszerek, mechanikus berendezések működtetésében, szerelésében, karbantartásában és javításában.

Specializált gép- és járműgyártás ágazat

Mechatronikai technikus

Magas automatizáltságú termelő berendezés, berendezéscsoport hibameghatározását végzi, a hidraulikus, pneumatikus, IT, vezérlés, villamos rendszerekben hibajavítást végez, alkatrészeket gyárt.

Elektronika és elektrotechnika ágazat

Erősáramú elektrotechnikus

Üzemi energetikai hálózatok létesítését, üzemeltetését, a villamosenergia-gazdálkodás nyomon követését végzi. Feladatkörébe tartozik az alkalmazott irányítástechnikai, valamint hajtástechnikai installáció kezelése, összeállítása és üzemeltetése is. Nem csak a hagyományos, de az okosotthonok telepítésében és programozásában is jártas, tisztában van a felhasználói programokkal, illetve azok alkalmazásával is, ismeri és alkalmazza a méréstechnikai elveket és eszközöket. A villanyszerelők tudásanyagát is ismerve együttműködik a szakterület munkatársaival.

Elektronikai technikus

Alapvető feladatai közé tartozik az elektromos, valamint elektronikus berendezések, műszerek tervezése, gyártása, összeszerelése, mérése, javítása és karbantartása. Ismeri és alkalmazza a villamos biztonságtechnikai, illetőleg a korszerű védelmi előírásokat. Számítógéppel irányított mérő, ellenőrző és gyártó eszközöket használ és programoz; elektrotechnikai, elektronikai számításokat végez.

Informatika és távközlés ágazat

Az ágazat jó választást jelent mindazoknak, akiket érdekel az internet, a számítógép működése és rejtelmei vagy a programozás és a telekommunikáció. Az itt végzett szakemberek gyorsan képesek elhelyezkedni, mivel keresett szakemberek a munkaerőpiacon. Továbbtanulásukhoz jelen képzések biztos alapot adnak.

Informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus

Az informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus adott cég munkatársaként helyben telepített, illetve felhőszolgáltatásként igénybe vett hálózati eszközök, szerverek, valamint alkalmazások összehangolt működését biztosítja. Elvégzi számítógépek és perifériáik hardveres telepítési, szerelési, karbantartási és javítási munkáit. Operációs rendszereket telepít, tart karban. Hálózati eszközöket, internetes szolgáltatásokat telepít, üzemeltet. Informatikai biztonsági eszközök, tűzfalak és vírusvédelmi szoftverek telepítését és konfigurálását végzi, felhőszolgáltatásokat kezel.

Kedves Nyolcadikosok!

A Zipernowsky, tanáraival és diákjaival, piacképes szakmákat és technikusi végzettséget kínáló osztályaival vár Benneteket a 2021-2022-es tanévre!